Kodinohjausjärjestelmä uuteen kotiin

Kodinohjausjärjestelmä

Kodinohjausjärjestelmä tuntuu tällä hetkellä olevan nouseva trendi. Porin Asuntomessuilla niitä mainostettiin olevan useissa kohteissa. Kodinohjausjärjestelmä auttaa asukasta hallitsemaan asunnon tai kiinteistön valaistusta, lämmitystä, tilanneohjauksia, kaihtimia, markiiseja sekä ovipuhelinta.

 

Onko kodinohjausjärjestelmä tarpeellinen?

Kodinohjausjärjestelmä on mielestäni vahvasti tätä päivää oleva kokonaisuus, jonka merkitys kasvaa tulevaisuudessa. Näin ollen uutta asuntoa suunnittelevan kannattaa ottaa kodinohjausjärjestelmä vakavasti suunnittelupöydälle pitkän aikavälin kautta. On totta, että suurimmalla osalla meistä ei oikein ole kosketuspintaa tällaisiin kodinohjausjärjestelmiin, mutta silti ne ovat osittain läsnä meidän elämässä. Monella on työpaikalla kulunvalvonta, joka toimii tunnistelätkällä tai koodilla. Monen työpaikalla valaistusta ja ilmastointia hoidetaan, varsinkin neuvotteluhuoneissa, yksittäisten tai yhdistettyjen järjestelmien kautta. Ovipuhelinjärjestelmät ovat yksi osa kodinohjausjärjestelmää, joka monella on tullut vastaan, vaikka asuisi kuinka vanhassa kerrostalossa. Toki järjestelmä on myös sen aikainen, mutta kaikki kehitys on lähtenyt jostain liikkeelle.

Onko kodinohjausjärjestelmä sitten tarpeellinen, niin siihen voidaan vastata, on ja ei ole. Ilmankin pärjää, mutta mikäli ajattelee joskus myyvänsä talonsa, niin uskon että siinä vaiheessa kodinohjausjärjestelmät ovat jo arkipäivää. Tällöin asunnon tai kiinteistön ostajat miettivät, että mistä muista asioista kodin rakentaja on tinkinyt, kun tällaista perusasiaa ei kuin kodinohjausjärjestelmä ei ole taloon aikanaan rakennettu.

Kodinohjausjärjestelmä - ABB Free at Home_Eka Raksaprojekti_8.8
ABB free@home kodinohjausjärjestelmä Porin Asuntomessuilla heinäkuussa 2018.

ABB free@home kodinohjausjärjestelmä

ABB:lla oli oma osastonsa Porin Asuntomessuilla tänä kesänä. Siellä heidän asiaan vihkiytynyt henkilökuntansa esitteli free@home -kodinjärjestelmän hyötyjä messuvieraille. Kieltämättä tämä esittely koukutti meitä ja sai todella paljon kiinnostusta aikaan. Valaistusta sai säädettyä tabletin tai puhelimen kautta ja pystyipä yksittäisiä valoja vaihtamaan toiseen ryhmään. Tämä tarkoittaa sitä, että yksittäinen valo voidaan siirtää toimimaan yhdestä katkaisijasta toiseen katkaisijaan, mikäli käytössä alkaa tuntumaan siltä, että nyt tuo valo on väärässä ryhmässä. Kodinohjausjärjestelmä mahdollistaa kokonaisuuden päivittämisen ilman erillisiä johtotöitä, jolloin kyseisestä valosta tuleva johto pitäisi vaihtaa ja kiinnittää manuaalisesti toiseen katkaisijaan. Tämä on kodinohjausjärjestelmän suuri etu järjestelmättömään ympäristöön.

ABB:n free@home -kodinohjausjärjestelmässä tuntui olevan yksinkertainen hallita ja muokata. Siihen ei tarvitse insinöörin tutkintoa eikä google-puuron syöntiä, jotta sitä osaa hallita. Käyttöliittymä onkin tärkeässä osassa käyttökokemusta. Helpon käyttöliittymän ansiosta kodinohjausjärjestelmien suosio kasvaa ja sitä kautta järjestelmistä tulee suositumpia. Alla olevasta videosta voi katsoa, kuinka kodinohjausjärjestelmä ohjaa auton lämmityspistorasiaa.

 

KNX kodinohjausjärjestelmä vie pidemmälle

KNX on kansainvälinen kiinteistöautomaatiostandardi, jonka avulla kiinteistöjen etäohjaus, energiatehokkuus, kysynnänjoustavuus, sisäympäristön terveellisyys, käyttömukavuus, tietoturvallisuus ja muunneltavuus saadaan viritettyä huippuunsa.

KNX – automaatioratkaisut ovat yleisesti käytössä sekä julkisissa rakennuksissa että asuin- ja liikekiinteistöissä ja jopa kokonaisissa kaupunginosissa, kuten Helsingin älykkäässä Kalasatamassa.

KNX – ratkaisut ovat avoimia ja älykkäitä. Niihin voidaan liittää monia eri järjestelmiä ja palveluita. Yhteen toimittajaan ei tarvitse sitoutua.

KNX – automaatiolla voidaan toteuttaa esimerkiksi valaistuksen ohjaus, lämmityksen ja jäähdytyksen ohjaus, ilmanvaihdon ja savunpoiston ohjaus, sähkökuormien ohjaus, energiankulutuksen mittaus ja seuranta, turvallisuutta parantavat ratkaisut sekä AV-ratkaisut. Monet näistä ovat jokaisen rakennuksen perustoimintoja.

KNX – tekniikalla toteutettuja järjestelmiä hallitaan helppokäyttöisten käyttöliittymien kautta. Käyttöliittymänä voi toimia painike, paikallinen kosketusnäyttö tai mobiilikäyttöliittymä.

KNX – kokonaisuudesta muodostuu järjestelmä, joka toimii reaaliaikaisesti ja taloudellisesti sekä vastaa ihmisten yksilöllisiä tarpeita.

KNX tukee täysin IoT:n kehitystä.

KNX – tekniikalla on toteutettu yli 10 000 kohteen automaatio Suomessa.

Yllä oleva kursivoitu teksti on suoraa lainausta National KNX Finland sivustolta. Moni asiantuntijakaveri, ketkä ovat sähköalan ammattilaisia ja kokeneita kettuja, puhuvat tästä KNX -kodinohjausjärjestelmästä. Myös Sadan Vuoden Talo -sarjassa Jiipee Ristmeri luotti KNX -tekniikkaan ammattilaisten tekemiseen. Pakko sanoa, että itse asiaa nyt hivenen tutkineena ensimmäinen ajatus tästä on pieni pelko. KNX on standardi, jossa mennään askel pidemmälle kuin ABB:n free@home -kodinohjausjärjestelmä tekee. Samalla sanon, että en tiedä miten tämä tapahtuu ja mitä etuja siitä on, mutta koodaamista ja ohjelmointia se joltakin vaatii. Se joku en välttämättä ole minä, koska se google-puuro jäi tänäkin aamuna syömättä. Jos sitten joka kerta pitäisi pyytää joku asiantuntija tekemään muutoksia, niin kalliiksi käy.

Tämä sanottuna, en tuomitse kuitenkaan KNX -kodinohjausjärjestelmää, mutta minun pitää saada siitä lisää informaatiota. Näin aionkin tehdä, jotta oikea kokonaisuus löytyy. KNX -järjestelmässä voidaan käyttää siis useiden eri valmistajien komponentteja, joita myös ABB:n sivuilta löytyy. Lisää tietoa tästä pitää saada ennen kuin ratkaisun uskaltaa tehdä.

Oletteko te jo tehneet päätöksen kodinohjausjärjestelmästä? Minkälaisen kodinohjausjärjestelmän valitsitte? Miksi? Oletteko olleet tyytyväisiä valintaanne? Mitä hyvää siinä on? Entä mitä siitä jäi puuttumaan? Tuliko ostettua liikaa eli onko siinä jotain, mille ette näe mitään tarvetta?

#EkaRaksaprojekti #Jollas #ABB #ABBfreeathome #FreeathomeABB #KNX #NationalKNX #KNXFinland #Kodinohjausjärjestelmä

 

One thought on “Kodinohjausjärjestelmä uuteen kotiin

Vastaa