Valaistussuunnittelu aloitettiin palaverilla

Valaistussuunnittelu alkoi

Valaistussuunnittelu on iso osa kodin viihtyvyyttä. Meille oli alusta saakka selvää, että haluamme ammattilaisten apuja ja neuvoja tähän prosessiin, jotta kokonaisuudesta tulee mahdollisimman hyvä meille. Porin Asuntomessuilla törmäsimme Winled Oy:n esittelyyn kohteessa #20 Casakivi, jonka valaistus oli toteutettu yhteistyössä Winledin kanssa. Sieltä lähti käyntiin myös meidän kimmoke tilata valaistussuunnittelu ja valaisimet Winlediltä. Keskustelimme Winledin edustajien kanssa messujen jälkeen ja sovimme, että prosessi lähtee käyntiin myöhemmin syksyllä.

#KaupallinenYhteistyö

 

Valaistussuunnittelu vaikuttaa sähkösuunnitteluun

Omakotitalon rakennusprojektissa olemme ajatelleet hankkia taloomme jonkinlaisen kodinohjausjärjestelmän. Tästä kirjoitin myös aikaisemmin elokuussa. Sittemmin olemme käyneet tapaamassa kodinohjausjärjestelmien kanssa toimivia ammattilaisia ja pitäneet myös LVI- ja sähkösuunnittelupalaveria kodin perustarpeisiin. Näissä tapaamisissa ja palavereissa on tullut hyvin selväksi, että valaistussuunnittelu tulee tehdä ennen sähkösuunnittelua. Perinteinen sähkösuunnittelu laittaa kärjistettynä pistorasiat sinne, minne pitääkin ja valaisinpisteet ja katkaisijat suurin piirtein niille tarkoitettuihin paikkoihin. Tätä kautta saadaan homma kyllä toimimaan, mutta ilman erillistä valaistussuunnittelua ei valaistus tule läheskään sellaiselle tasolle, jolle se voitaisiin saada.

Homma on vähän sama kuin jos meidän pitäisi valmistautua koulussa kokeeseen: lukemalla saa huomattavasti paremman lopputuloksen kuin ummikkona kokeeseen menemällä. Joku kaveri voi toki osata asian jo sen verran paremmin luokka tunneilla istumisen kautta, että kokeesta tulee kasi ilman lukemista, mutta kymppiä ei saa hyväkään kaveri ilman opiskelua. Valaistussuunnittelun kohdalla on vähän sama asia. Se on täysin irrallinen osa sähkösuunnittelua ja siihen pitää panostaa erikseen.

Tärkeä asia kuitenkin on se, että valaistussuunnittelu tehdään hyvissä ajoin ennen sähkösuunnittelua. Näin valaistussuunnittelun tuloksena saatavat vastauksen valaistuksen toteutukseen osataan ottaa oikein mukaan sähkösuunnitteluun, jolloin kokonaisuus on erinomainen. Näin ollen valaistussuunnittelu tulee tehdä ennen kodinohjausjärjestelmän suunnittelua, joka toki tehdään osana sähkösuunnittelua. Meidän tapauksessa olemme hyvissä ajoin liikenteessä, sillä meillä ei vielä ole rakennuslupahakemusta edes jätetty, mutta monet suunnittelut on jo aloitettu.

 

Valaistussuunnittelupalaveriin tulee valmistautua

Winledin Valaistussuunnittelupäällikkö lähetti meille etukäteen materiaalia, johon meidän tuli tutustua. Tätä kautta saimme ensin itse paremman kuvan siitä, mihin olemme oikeasti ryhtymässä valaistussuunnittelussa. Tämä materiaali piti sisällään artikkeleita seuraavilta valaistussuunnitteluun liittyviltä osa-alueilta:

Tämän jälkeen meidän tuli täyttää esitietolomake. Siinä kysyttiin erilaisia lisätietoja kohteesta, kuten millainen kattomateriaali tulee eri tiloihin, millaiset lattiat mihinkäkin tulee, millä värillä seinät maalataan tai millaista tapettia olemme ajatelleet. Jokainen kodin tila saatiin luotua omaksi tilakseen, joten pystyimme antamaan yksilöllistä tietoa kuhunkin tilaan, jotta valaistussuunnittelu lähtisi parhaalla mahdollisella tavalla liikkeelle. Kuvan kertoessa enemmän kuin tuhat sanaa, oli sivustolla mahdollista lisätä haluamiaan kuvia Winledin kuvagalleriasta kertomaan omista mieltymyksistä ja ideoista. Mitä paremmin esitietolomakkeen täyttää, sitä helpompi on asiantuntijoiden vastata haasteeseen ja tehdä ensimmäinen valaistussuunnitelma valmiiksi ehdotukseksi palaveriin. Samalla myös asiakas / tilaaja osoittaa omaa paneutumistaan asiaan.

 

Valaistussuunnittelu näytti meille asuntomme 3D:nä

Yksi hienoimmista asioista, jonka valaistussuunnittelu meille antoi, oli nähdä meidän tulevan asunnon sisälle 3D-muodossa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun asunto todella heräsi eloon. Koko perhe kerääntyi katsomaan tietokoneruutua, jonka kautta valaistussuunnittelupalaveri pidettiin. Vaikka mittasuhteet eivät kaikissa paikoissa olleet oikeita, tuli kokonaisuudesta hyvä kuva miltä asuntomme tulee sisäpuolelta näyttämään. Lisäksi, mikä tärkeintä, valaistussuunnittelu eteni erinomaisesti hyvän pohjatyömme ja Winledin Valaistussuunnittelupäällikön tekemän suunnitelman ansiosta. Muutamissa kohdin olimme itse valinneet hivenen vääränlaisen valon mieltymyksiimme nähden tai vastaavaa, mutta ensimmäiseksi palaveriksi olimme erittäin tyytyväisiä näkemäämme.

 

Alakerran kuvia

Askarteluhuoneeseen olisi toiveissa saada 9 jalkainen snookerpöytä. Ihan emme ole varmoja, tuleeko David Hasselhoffin kuvaa tai Gretzkyn paitaa huoneen koristukseksi. Lisäksi pöydälle haluamme sen päälle tulevan led-valon, vaikka tuo katossa oleva valokin kuulemma antaisi riittävän valon.

 

 

Vierashuoneen osalta valaistussuunnittelu oli kohtuullisen helppoa, koska emme etsineet sinne mitään ihmeellistä. Levitettävä sohva ja mahdollisuus avata matkalaukkuja on mahdollista tässä valaistuksessa, josta vielä näytetään valon kaarteet hahmotelmassa.

 

 

Työhuoneessa on pari ikkunaa kuvakulman takana / takavasemmalla. Ajattelimme laittaa työpöydät ikkunoiden eteen. Lisäksi suosimme ennemmin pyöreitä valoja, mutta lähettämässämme ennakkomateriaalissa oli kuvia, joissa oli tällaisia 120 x 30 cm valoja, joten siitä tämä sekaannus. Meidän virhe, käsi ylös virheen merkiksi.

 

Yläkerran kuvia

Tämä oli meille se ehkä kaikkein tärkein paikka nähdä ”livenä”. Vietämme paljon aikaa tässä tilassa ja koko suunnitteluprosessi lähti tästä tilasta aikanaan liikkeelle. Sen näkeminen oli hieno juttu. Takaseinälle tulee täyskorkeat kaapit, mutta muuten tila oli kuten ajattelimmekin. Valaistuksessa oli vielä pientä hiomista, josko saareke saisi valonsa spoteista?

 

Aikuisten makuuhuoneeseen oli valaistussuunnittelu tuonut hivenen epäsuoraa valoa ja muutaman spotin. Lisäksi toki iso idän puolen ikkuna tuo valoa varsinkin aamuauringon kimaltaessa taivaalla.

 

 

Kylpyhuoneeseen ajattelimme epäsuoraa valoa suihkujen yläpuolelle, mutta myös spotteja kattoon. Haluamme, että kylpyhuoneessa on tarpeen vaatiessa paljonkin valoa, mutta sitä voi sitten himmentää joko suoraan valoista tai käyttämällä vain osaa spoteista. Lisäksi kesällä valoa tulee myös ammeen yläpuolella olevasta isosta ikkunasta. Myös parvekkeelle johtavaan oveen tulee viereisen ikkunan korkuinen ikkuna.

 

 

Saunan paikka ja muoto olivat pitkään työstössä, mutta kyllä tämä näyttää hyvältä. Facebookin ”Rakentajat”-ryhmässä saamamme kommentit rohkaisivat nostamaan ikkuna-aukkojen korkeutta 500 mm 800 mm, jolloin näkymä metsään on entistä parempi. Epäsuora valo selkänojasta kattoa kohden oli toiveissa, mutta lisäksi istuinlauteesta alaspäin on toiveissa. Kuvan ikkuna saunan ja kylpyhuoneen välillä ei tule olemaan näin suuri, sillä se alkaa vasta selkänojan yläpuolelta.

 

 

Takapihan valaistussuunnittelu on hillitty ja yksinkertainen. Takapihan muoto saattaa tosin vielä muuttua paljonkin, sillä olohuoneen ja ruokailutilan seinustalla on tontilla olevaa kalliota, jota vasten terassia rakennetaan. Näin ollen kokonaisuus ei välttämättä tule olemaan ontelolaatan tai betonivalun mukaisesti suora, kuten kuvassa. Lisäksi pihasuunnittelija Päivi Rahikka Via Garden Oy:stä tuo oman suunnitelmansa ja osaamisensa esiin myöhemmässä vaiheessa. Tuskin maltamme odottaa.

 

Tuossa oli muutamia kuvia valaistussuunnittelustamme. Mitä olette mieltä kokonaisuudesta? Mitä tekisitte toisin? Vielä voi vaikuttaa. 😉

#EkaRaksaprojekti #Jollas #Helsinki #Valaistussuunnittelu #KaupallinenYhteistyö #Winled #WinledOy #VillaOtthonJollas

2 thoughts on “Valaistussuunnittelu aloitettiin palaverilla

  1. Hyvältä näyttää! Olisin kysynyt koskien yhtä instakuvaa (en ole itse instassa..ainakaan vielä 😉 ),onko tuonne Abb:n näyttelytilaan ihan vapaa pääsy, tarvitseeko varata aikaa ym? Abb:n sivuilta en löytänyt mitään tietoa.

    1. Kiitos palautteesta.

      ABB:n tilaan ei minun mielestä ole vapaata pääsyä, sillä ovisummerin kautta sinne mentiin sisälle isännän kanssa. Meillä oli etukäteen sovittu palaveriaika ABB:n kodinohjausjärjestelmiä tekevän ihmisen kanssa.

Vastaa