Vuosi loppuu, mitä jäi käteen vuodesta 2018?

vuosi_loppuu

Kun vuosi loppuu, tulee usein mietittyä mitä siitä jäi käteen? Tänä vuonna meidän perheen Eka Raksaprojekti oli nytkähtävinään käyntiin, mutta loppupelistä homma jäi pahasti torsoksi. Voiko ketutukseen kuolla, oli muutamankin kerran mielessä, kun asiat eivät luistaneet niin kuin oli puhuttu. Käydään vähän läpi, että mitä jäi käteen, kun vuosi loppuu.

Tontti löytyi Jollaksesta

Maaliskuussa 2018 kävimme tosiaan katsastamassa tonttia Helsingin Jollaksessa. Ihastuimme siihen ensisilmäyksellä. Vaikka tontti on haastavalla kallioisella alueella, siihen samaan liittyy myös se hienous, mikä tontissa veti puoleensa. Kallion tuoma rauha puistoalueen reunassa oli sellainen asia, jonka pystyimme näkemään jo ensimmäisellä kerralla. Kun vuosi loppuu, voi hyvällä omalla tunnolla sanoa, että tontin löytyminen Helsingin Jollaksesta oli yksi parhaita asioita, joita vuosi 2018 toi mukanaan.

Vuosi lopppu ja sen aikana tuli myytyä oma pitkäaikainen asunto.
#EkaRaksaprojekti
Oma asunto myytiin hivenen liian aikaisin ajatellen tapahtumien kulkua. #EkaRaksaprojekti

Oman asunnon myynti

Näin kun vuosi loppuu, niin pakko sanoa, että alun perin sovimme, että oman asunnon myynti ei ala ennen kuin aloitamme rakentamisen. Noh, siinä asiassa mentiin kyllä niin hanuri edellä katajaa kuin vaan mahdollista. Tontista teimme esisopimuksen, jonka ehtona oli tehokkuuden nosto poikkeamaluvan avulla, jo huhtikuun alussa. Tuolloin myyjän välittäjä lähti hakemaan poikkeamalupaa myyjän valtuuttamana.

Välittäjä sitten kauppamiehenä viestitteli, että poikkeamalupa on vireillä ja edennyt hyvin, joten loppukauppaa voitaisiin hieroa piakkoin. Tämä taasen aiheutti meille ensikertalaisina tärinää ja vipinää sen verta, että uskoimme sinisilmäisesti homman menevän kuin elokuvissa ja laitoimme oman asuntomme myyntiin heti toukokuun alussa.

JYA Housingin Airi Haapanen teki loistavaa työtä ensin etsiessään meille mahdollista uutta asuntoa ja tonttia, joten päätimme valita hänet myymään asuntoamme. Airi erottautui selkeästi muista välittäjistä, kenen kanssa keskustelimme ja teimme ostotoimeksiannon asuntoa ja tonttia kohden. Rehellisesti sanottuna Airi oli ainoa, kuka muisti meidän olemassaolon vielä kuukauden päästä ensitapaamisesta. Nyt kun vuosi loppuu, niin JYA Housingin Airi Haapanen jäi kyllä mieleen todellisena ammattilaisena, kuka hoiti todella ammattimaisen valokuvaajan kuvaamaan asuntoamme ja myi sen sitten noin kuukaudessa eteenpäin.

Pohjapiirroksen luominen ruutupaperille

Vuosi loppuu ja olen iloinen, että opin piirtämään pohjakuvia
#EkaRaksaprojekti
Huhtikuun lopulla itse piirretty uusi muoto tulevasta omakotitalostamme.

Yksi hienoimpia prosesseja oli päästä luomaan omaa toivetta talosta. Kun tämä 2018 vuosi loppuu, niin pakko sanoa, että yksi hienoimmista asioista todellakin oli nähdä tuon yläpuolella olevan ruutupaperipiirroksen herääminen eloon monellakin tavalla.

Toki tietenkin pitää sanoa, että meillä kävi omasta mielestämme hieno tuuri, että tapasimme kokeneen arkkitehti Kari Parikan Lahden messuilla keväällä 2018. Miksi edes lähdimme Lahteen messuille, on hyvä kysymys, mutta onneksi menimme. Kari Parikka Lahden Kivikulmasta oli siellä ja syystä tai toisesta sitten pysähdyimme hänen pisteelleen. Siitä se homma sitten lähti liikkeelle ja lopputulos oli erinomainen.

Muistan, kuinka joskus 2000-luvun alussa olen etsinyt ensimmäistä vuokra-asuntoa itselleni ja sitten mitan kanssa mittaillut huoneen kokoa ja piirtänyt sen ruutupaperille sisustamista varten. Kaverit vieläkin kuittailevat, että ”yksi ruutu on metri kertaa metri”. No näinhän se on. Nyt viimein noistakin asioista on ollut hyötyä, kun tuli suunniteltua talo ruutupaperille samalla taktiikalla.

Vuosi loppuu, listataan plussat

Kun vuosi loppuu ja tehdään tilinpäätös kuluneesta vuodesta, niin silloin käydään läpi plussat ja miinukset. Tehdään mekin nyt niin, mutta kirjataan vaan plussat. Eikö muka ollut mitään miinuksia? No tavallaan ei. Me joko onnistuimme tai sitten opimme jotain uutta. Siksi tämä vuosi loppuu positiivisella listalla.

 • Tämän hetken unelmatontti löytyi Helsingin Jollaksesta.
  • Tonttikauppa on tehty ja me omistamme tämän tontin (yhdessä pankin kanssa).
 • Opimme, että erilaisissa prosesseissa ei kannata luottaa sokeasti ihmisiin, vaan varmistaa itse ja seurata asioiden etenemistä tarkemmin.
 • Opimme piirtämään omakotitalon pohjapiirustuksia ruutupaperille. Joku voisi sanoa, että ne näyttävät ihan hyvältä myös arkkitehdin muokkauksen jälkeen.
 • Tapasimme projektin jo tähän mennessä useita upeita ihmisiä, ketkä ovat valmiita auttamaan erilaisissa käänteissä.
 • Olemme saaneet paljon oppia rakentamisesta ja siihen liittyvistä asioista, vaikka kuokka ei ole kiveen vielä kolahtanutkaan. Kun tämä vuosi loppuu, niin innolla odottaa jo seuraavaa, että varsinainen prosessi lähtee käyntiin.
 • Opimme, että nelihenkinen perhe ei mahdu 42 neliön kaksioon, vaikka kuinka haluaisikin.
  • Tänä aikana lapsemme kuitenkin oppivat kulkemaan julkisilla kulkuvälineillä ja se on loistavat askel tulevaisuutta varten.
  • Lisäksi tuo pieni asunto sai meidät hankkimaan 2 viikon joululomapaon Kanariansaarille, missä on ollut huikean, jopa poikkeuksellisen, lämpimät kelit ensimmäisten 10 päivän ajan.
 • Löysimme uuden väliaikaisen asunnon parin kilometrin päästä tontistamme ja siinä on taas oma sauna.
  • Samalla kun vuosi loppuu, loppuu myös lasten taival vanhassa koulussa ja he siirtyvät uuteen kouluun tammikuussa.
  • Kyllä se oma sauna omassa kodissa on vaan eri juttu kuin kerran viikossa taloyhtiön saunassa, vaikka ei sitä kukaan muu tainnut koskaan oikein käyttää.

Sokerina pohjalla, kun vuosi loppuu

 • Poikkeamalupapäätös tuli joulukuun viimeisellä viikolla.
  • Tätä ehdimme odottaa yli puoli vuotta, joten valitettavasti läpimeno ei edes johtanut hirveisiin hurraa huutoihin, kun matkalla meinattiin ”ketutukseen kuolla”.
  • Tämä sanottuna olemme kuitenkin erittäin iloisia, että pääsemme etenemään seuraavaan askeleeseen eli rakennusluvan hakemiseen.

Mitä teidän kohdalla on tilinpäätöskertomuksessa, kun vuosi loppuu tältä erää?

#EkaRaksaprojekti #Jollas #Helsinki #VuosiLoppuu #PosinKautta

2 thoughts on “Vuosi loppuu, mitä jäi käteen vuodesta 2018?

 1. Hyvä, että olette saaneet poikkeaman asemakaava-alueella. Täällä Espoossa sellaisia ei todellakaan saa tai kestää vuosikausia. Myöskään rakennusneliöistä ei saa poiketa edes yhdellä.

  Perinteisesti rakentajat monesti vaikka ostaa jonkun pienen asunnon ja laittaa sen sitten vuokralle projektin jälkeen. Paras tuotto on yksiöissä, joten jotkut bunkkaa sit yksiössä rakennusajan perheineen.

  Me ostimme kolmion tontin läheltä (1.5km) ja se oli kyllä paras päätös, koska aina tontille piti lähteä yllättäen ottamaan vastaa tavaroita 10min varoitusajalla. Ei ne kuskit osaa ilmoittaa aikaisemmin.

  1. Kiitos kommenteista ja positiivisesta palautteesta, MJ.

   Kyllä se tosiaan oli pitkän tien takana. Kuitenkin tässä pitkitystä aiheutti eniten tämä välittäjätaho, koska papereita ei toimitettu ihan niin kuin oli puhuttu. Mutta nyt on homma siltä osin kunnossa ja päästään eteenpäin.

   Olen kuullut Espoosta paljon kovia tarinoita. Sen takia Ikean ja Gigantin kyltitkin ovat siellä erikokoisia kuin maailmalla. 😀

   Kaksio oli juuri tällainen kuvailemasi ratkaisu, mutta Leppävaarasta oli kovin hankala matka Jollakseen, joten muutimme Laajasaloon vuokralle ja edelleen vuokraamme sitten sen Leppävaaran kaksion. 42 neliöisen kämpän ilmoitus on edelleen oikotiellä. 😉

   Nyt tosiaan pääsemme 5 minuutissa tontille, joten se on loistava asia myös. Kai se tästä sitten lähtee paremmin rullaamaan.

Vastaa