Rakennuslupa Helsingissä

Rakennuslupa_Helsingissä_-_Eka_Raksaprojekti

Rakennuslupa Helsingissä oli sen luokan projekti, että kyllä meinasi usko loppua. Toisaalla sanotaan, että rakennuslupa tulee kuukaudessa tai kahdessa. Jotkut taas sanovat, että rakennuslupa tulee vasta puolen vuoden odottamisen jälkeen. Meillä kokonaisuus meni sitten lähemmäksi tätä jälkimmäistä ja sinä aikana koko rakentaminen rupesi ärsyttämään jo aika huolella.

Rakennuslupa vaatii valmistelua

Ennen lupahakemuksen jättämistä, arkkitehtimme kävi lupa-arkkitehdin kanssa papereita useaan kertaan läpi ja kasvotusten järjestettyjä tapaamisiakin kertyi muutama kerran. Kaikki paperit käytiin vielä viimeisen kerran läpi vain kuukautta ennen luvan jättämistä. Kun poikkeamaluvan saaminen kesti kahdeksan kuukautta, niin siinä ehdittiin kyllä rakennuslupaa valmistella ja taloa käännellä ja väännellä aika huolella.

Rakennuslupa-anomus sisään Helsingissä

Tammikuun lopulla lupahakemus jätettiin Helsingin rakennusvalvontaan. Tästä ei mennyt kuin reilu viikko, jonka jälkeen saimme palautetta, että talomme on liian korkea. Jaa, ei sitten aikaisemmin tullut esiin? No näköjään ei, vaikka paperit oli levitettynä edessä vain muutamaa viikkoa aikaisemmin.

Eka Raksaprojektin taloa muokataan

Korkeutta pudotetaan ja olohuoneen korkea tila poistuu keskuudestamme. Se on isku vasten kasvoja, mutta pieni isku on joukkueelle otettava, jotta suurempi unelma toteutuu. Lisäksi toisen auton tallipaikka pitää poistaa, jotta rakennusoikeuden luvuissa pysytään. Aikaisemmin oli RaVasta kuultu, että 0,25 tehokkuus koskee määräalassamme koko määräalaa. Lopulta 0,25 tehokkuus koski koko tonttia, jossa olevan paritalon rakennusoikeus vähennetään kokonaisuudesta ja loppuosa jää meille käytettäväksi. Tällä tavalla meille tulee käyttöön 0,20 tehokkuus omalle 903 neliön määräalallemme.

Siinä saa arkkitehti vääntää ja muokata taloa, kun kokonaisuus oli todettu kauttaaltaan erinomaiseksi. Pari kyyneltäkin valuu ja ärräpäitä pääsee sitäkin enemmän, kun tuntuu byrokratian ottavan mehut koko porukasta. Koko rakentaminen ketuttaa kuin Saku Koivun rikkoutunut maila Torinossa, mutta vielä ei haluta antaa periksi ja yritetään saada homma kasaan.

Kaksikerroksinen onkin yksikerroksinen

Kaksikerroksinen_onkin_yksikerroksinen_-_Eka_Raksaprojekti
Rakennusvalvonnassa kaksikerroksinen talo muuttuu alakerran askarteluhuoneen ansiosta yksikerroksiseksi. Voihan tätä näin tulkita, mutta onhan se kovin byrokraattista näin maallikolle.

Kun toisen auton tallipaikka on purettu, alakerran vessa ja tekninen tila siirretty uusiin osoitteisiinsa sekä työ- ja vierashuoneet muodostettu yhdeksi kokonaisuudeksi, tulee jälleen uutta tietoa korkeuslaskennasta. Puiston puolella olevan askarteluhuoneen koko kasvaa, jolloin käytännössä koko itäseinusta on askarteluhuonetta. Mutta koska alakerrassa askarteluhuonetta ei lasketa mukaan kerrosalaan, tai mikä se nyt onkaan, niin silloin tuolta kohdin talo on yksikerroksinen, vaikka seinän toiselta puolelta se onkin kaksikerroksinen.

Kun talosta tulee tuolta kohtaa yksikerroksinen, vaikka se onkin kaksikerroksinen, niin talon korkeutta laskettaessa se on liian korkea. Tämä siksi, että sillä kohdalla talon korkeutta katsotaan kaavan antamaa sääntöä yksikerroksisen rakennuksen maksimikorkeudesta, joka on 5 metriä. Askarteluhuoneen seinän toisella puolella oleva työ-/vierashuone antaa kuitenkin tuolle kohdalle mahdollisuuden käyttää kaavan lukemaa kaksikerroksisen rakennuksen enimmäiskorkeudelle, joka on 7,5 metriä. Voi byroslavia ja Oy Suomi Ab, sanon minä. Ja naapurina on metsää…

Korkeutta pudotetaan entisestään

Jotta rakennuslupa Helsingissä voisi irrota, on huonekorkeutta pudotettava yläkerran osalta parikymmentä senttiä. Taas yksi haymaker vasten kasvoja ilman suojausta. Voi hyvää päivää, sanon minä, mutta otetaan vastaan. Ei auta itku eikä ärräpäät, vaan niillä on mentävä, mitä annetaan. Onneksi jotain korkeutta yläkerrassa vielä jää jäljelle, joten koitetaan nauttia siitä ja saada se rakennuslupa Helsingissä ennen lomia.

Talo siirretään, jolloin piha kasvaa

Naapurinkuulemisen jäljiltä taloa pitää siirtää hivenen poispäin naapurista. Se on kuulemma liian lähellä eikä edes yhdenvertaisuuteen vetoaminen auta asiassa. Toisaalta tässä samassa varsinainen takapiha-alueemme kasvaa. Se on onneksi positiivinen asia, vaikka jotenkin taas tuntuu siltä, että mitähän vielä tulee vastaan? Pelko on kuitenkin turhaa, sillä tämän jälkeen vastassa on enää muutama kysymys, jotka saadaan ratkaisukeskeisellä vastaamisella hoidettua maaliin.

Aloittamislupa kannattaa varmistaa

Pankkitalletus_rakennusvalvontavirastolle_-_Eka_Raksaprojekti
Rakentajan tulee tehdä pankkitalletus, jonka summa on 50 euroa neliötä kohden.

Facebookin rakentaja- ja rempparyhmistä löytyy vertaistukea ja apua sekä hyviä neuvoja. Yksi näistä on vinkki viedä aloittamislupa sisään ennen kuin rakennusluvasta tulee päätös. Tällä menettelyllä, kun rakennuslupa Helsingissä viimein irtoaa, voimme aloittaa rakentamiseen liittyvät työt, vaikka lupa ei vielä olisikaan saanut lainvoimaa. Rakentajina meidän tulee tehdä pankissa talletus, jota koskeva säästökirja annetaan pantiksi rakennusvalvontavirastolle. Saamme rahan toki takaisin, kun rakennuslupa Helsingissä saavuttaa lainvoimaisuuden.

Touko-kesäkuun vaihteeseen ajoittuvat muutamat yhtenäiset työmatkat Norjaan yhdistettynä pankista hankalammin saatavaan palveluun tuovat hivenen lisää mutkia matkaan. Maanantaina 10. kesäkuuta ennen iltapäivän paluulentoa saamme kuitenkin asian hoidettua pankin kanssa ja kiikutamme säästökirjan Kalasatamaan. Nyt on mielestämme viimeinenkin este ylitetty, jotta rakennuslupa Helsingissä saapuu.

Sieltä tulee rakennuslupa Helsingissä
Viimein tulee rakennuslupa uudisrakennukselle Helsingissä.

Sieltä tulee rakennuslupa Helsingissä

Perjantaina 14. kesäkuuta on ilon ja onnen päivä. Herään Oslon lentokenttähotellissa, jossa olen yhtä viikonloppua lukuun ottamatta viettänyt edelliset kolme viikkoa, ja näen vaimolta tulleen WhatApp-viestin: Rakennuslupa Helsingissä on plakkarissa.

Sieltä_tulee_rakennuslupa_Helsingissä
Perjantaina 14.6.2019 oli aamulla puhelimessa tällainen viesti vaimolta.

Lainvoiman, ellei valituksia tule, rakennuslupa saavuttaa 29.6.2019, jolloin minulla on vielä syntymäpäivä. Saa nähdä tuleeko RaValta lahjaa vai ei. Tosin tässä vaiheessa se ei ole heistä kiinni vaan naapureista. Mutta 5 kuukauden pitkä prosessi on nyt ohi ja meillä on rakennuslupa Helsingissä. Moni asia, jota olisi varmaan voinut hoitaa tuona aikana, jäivät tekemättä. Miksi? No kun ei meinannut oikein kiinnostaa ja usko oli loppumassa. Sillä jäi muutamista asioista kirjoittamatta tännekin, kun koko homma ärsytti niin paljon.

Hyvää_juhannusta_kaikille_- _Eka_Raksaprojekti
Hyvää juhannusta kaikille!

Mutta nyt aurinko paistaa ja on kiva nauttia juhannuksesta maaseudun rauhassa vanhempien mökillä Konnevedellä. Hyvää juhannusta kaikille. Meillä on nyt rakennuslupa!

Sen kunniaksi oli viime perjantaina kiva palata pitkältä työkeikalta kotiin ja korkata kuohujuoma. Meillä on RAKENNUSLUPA!!!

Meillä_on_RAKENNUSLUPA_-_Eka_Raksaprojekti
Meillä on RAKENNUSLUPA!!!

#EkaRaksaprojekti #Jollas #Helsinki #RakennuslupaHelsingissä #Rakennuslupa #Byroslavia #OySuomiAb #Bollinger

kjkasdasda

Vastaa