Pätevä rakennesuunnittelija löytyi

Pätevä_rakennesuunnittelija_-_Eka_Raksaprojekti

Pätevä rakennesuunnittelija on tärkeä palanen talon rakentamisessa. Jostain kuulin sanonnan, että arkkitehti suunnittelee asiakkaalle rakkaudella ja sydämellä kauniin ja lennokkaan talon, johon pätevä rakennesuunnittelija tuo järjen äänen ja suunnittelee talosta kestävän. Eli kun arkkitehti luo asiakkaan unelmien talon, rakennesuunnittelija toteuttaa unelman siinä määrin kuin se toteutettavissa on. Noh, siksi pitää olla pätevä rakennesuunnittelija.

 

Mistä löytää pätevä rakennesuunnittelija?

Kun rakentamisen alalta ei ole minkäänlaista kokemusta, on haastava löytää päteviä tekijöitä rakentamisen eri vaiheisiin. Vinkkien, suositusten, nettietsinnän ja muiden hevosmiesten tietotoimistojen kautta päästään eri tekijöiden jäljille, mutta kuka niistä sitten on hyvä? Pitää kuitenkin muistaa, että, kuten työelämässäkin, jokainen suosittelu ja vinkki, niin positiivinen kuin negatiivinenkin, ovat aina puolueellisia. Syy miksi ihminen vinkkaa ja suosittelee tai kehottaa välttämään jotain tekijää sisältää aina heidän kahden välisiä kohtaamisia, joista itsellä ei ole tietoa. Siellä on saattanut olla asioita, joita itse emme arvostaisi tai jotain mistä olisimme tykänneet, mutta nämä eivät välttämättä tule tietoomme neutraalilla tavalla.

Meidän tapauksessamme pätevä rakennesuunnittelija löytyi kahden eri tahon kautta, joihin luotamme. Kun nämä tahot vielä toisistaan tietämättä suosittelivat Suunnittelu- ja rakennuspalvelu HoKe Oy:tä, oli valinta helppo tehdä. Jotenkin vielä näin keskisuomalaiselle miehelle tuo savolaisuus vetosi yhteistyökumppanina, vaikka kieroiksi niitä aina haukutaankin. Savolaiset ovat lupsakoita ja mukavia ihmisiä ja kun HoKella on konttori myös Helsingin päässä ja ensimmäiset jutustelut Ollin ja Arvin kanssa puhelimessa sujuivat mukavasti, niin valinta oli helppo. Lisäksi HoKen erikoisosaamista ovat harkkorakenteiset talot yli 500 kohteen historialla, joten oli aika tehdä sopimus.

 

Rakennesuunnittelijan tapaaminen

Kun rakennuslupa viimein tuli, oli aika tavata myös rakennesuunnittelijoita. Tapaaminen saatiin järjestettyä juhannusviikon torstaille Kuopioon, johon on alle 100 km matka Konnevedeltä, mihin menimme keskiviikkona juhannusta viettämään. Sekä Olli että Arvi olivat paikalla Kuopion Kuninkaankadun toimistolla, kun menimme käymään siellä. Ammattitaito huokui molemmista kavereista ja juttu luisti hyvin molempien kanssa.

Kävimme talomme rakennesuunnittelusta vastaavan Arvi Kekäläisen kanssa talomme piirustuksia läpi ja selvää oli, että jonkinlainen erillinen tukirakenne pitäisi runkoon saada. Tämä ei toki tullut itselle ihan puun takaa, sillä korkean ja yhtenäisen olohuone-keittiö-ruokailutila -akselin vuoksi olimme tätä jo hivenen ounastelleet.

 

Pilari alakerrasta yläpohjaan

Pätevä rakennesuunnittelija tietää heti, miten edetä asioiden kanssa. Niinpä Arvi sanoi meille hyvin nopeasti, että pilari tulee tehdä alakerran lattiasta aina yläpohjaan saakka. Paras tapa toteuttaa tämä olisi yhtenäinen pilari koko matkalle. Meidän tapauksessamme tämä valitettavasti kaventaisi alakerrassa portaiden vieressä käytävää ainoastaan 80 cm levyiseksi.

Alakerran_pilari_-_Eka_Raksaprojekti
Siirtämällä pilari porrasjuoksujen väliin, jää alakertaan huomattavasti enemmän tilaa.

Niinpä Arvi sanoi, että pilari voidaan laittaa alakerrassa myös porrasjuoksujen väliin. Siinä tapauksessa tosin välipohjassa pitää olla vaakatasossa noin 200 x 200 mm palkki. Tämä palkki sitten pienentää huonekorkeutta tuolta kohdin se 20 cm. Mielestämme tämä on kuitenkin parempi ratkaisu kuin radikaalisti kaventaa kulkukäytävää alakerrassa. Niinpä päädyimme tällaiseen ratkaisuun.

 

Pätevä rakennesuunnittelija aloittaa suunnittelun

Arvin kanssa kuvia katsottaessa sovitaan vielä, että muutama seinä tehdään leveämmäksi ja sitä kautta kantavaksi. Näin ollen kulmikas talomme pysyy rakenteellisesti paremmin koossa. Pätevä rakennesuunnittelija uskaltaa sanoa, milloin mikäkin ratkaisu on mahdollinen ja kuinka talo saadaan muotoiltua, kuten arkkitehti on asiakkaan unelmat suunnitellut. Muutamia muitakin pieniä muutoksia sovittiin ja pyydettiin arkkitehtiä korjaamaan piirustuksia näiltä osin. Kun palaveri on saatu pidettyä, on meidän aikamme siirtyä Konnevedelle viettämään juhannusta. Arvi kertoi aloittavansa suunnittelun, kun päivitetyt piirustukset saapuvat.

#EkaRaksaprojekti #Jollas #Helsinki #PäteväRakennesuunnittelija #HoKe #ArviKekäläinen #Rakennesuunnittelu #Rakennesuunnittelija

One thought on “Pätevä rakennesuunnittelija löytyi

Vastaa