Talotoimittajan valinta on iso prosessi

Talotoimittajan valinta on mielettömän iso juttu. Tai niin meistä ainakin tuntui. Talotoimittajan valinta oli meille pitkä ja monimuotoinen prosessi, jossa selkeästi huomattiin, ketkä ovat kiinnostuneita tarjoamaan meille talopakettia ja taas toisaalta kenen kanssa me haluamme tehdä yhteistyötä.

Ensimmäinen askel kohti valinta

Talotoimittajan valinta lähtee luonnollisesti liikkeelle siitä, että selvitetään, ketkä voisivat olla mahdollisia toimittajia. Koska tämä on meidän eka raksaprojektimme, me halusimme kilpailullisista syistä lähteä katsastamaan kaikkia toimittajia, jolloin tietäisimme, millaisella hintatasolla näissä asioissa liikutaan. Koska halusimme itsellemme kivitalon, lähdimme selvittämään monesta eri tuutista, ketkä vesikattovalmiita kivitaloja tarjoavat.

Olimme antaneet itsellemme kertoa, että meidän kannattaisi ottaa ensimmäinen toimitus vesikattovalmiina ja tämän jälkeen jatkaa sisätöillä. Syyskuussa 2018 alkaneen koko pitkän prosessin aikana listalle, joka on alla aakkosjärjestyksessä, päätyivät seuraavat toimijat, joista talotoimittajan valinta pitäisi tehdä:

Ensimmäiset yhteydenotot

Ensimmäinen vastaus tuli alle 12 tunnin päästä yhteydenotostani. Se tuli Basso kivitaloilta, joka on ainoa talotoimittaja, jonka tulen mainitsemaan valitun talotoimittajan lisäksi nimeltä tässä blogitekstissä. Basso kivitalojen vastauksessa sanottiin, että he eivät myy ollenkaan osatoimituksia vaan ainoastaan avaimet käteen paketteja. Mainitsemme heidät siksi, että näkemämme perusteella Basso kivitalot ovat laadukkaasti valmistettuja taloja ja palvelu oli erinomaista, koska he kieltäytyivät erittäin kohteliaasti ja asiallisesti tarjouspyynnöstämme toivottaen onnea mielenkiintoiseen ja lopputuloksen kannalta näyttävään projektiin. Meille tuli tästä kielteisestä vastauksesta erinomainen fiilis, joten siksi mainitsemme Basso kivitalot nimeltä. Lisäksi tämä kertokoon muille, että heidän toimintamallinsa on toisenlainen. Taisimme sen tosin jo tietää, mutta kysyimme silti tarjousta.

Ota meidän Insta-tili seurantaan!

Talotoimittajan valinta etenee

Toinen vastaus tulikin sitten kaksi tuntia myöhemmin vielä aamupäivän aikana, jolloin meidät pyydettiin tulemaan tapaamaan talotoimittajaa heidän toimistolleen viikon päästä. Kolmas vastaus tuli noin iltakuudelta eli alle 20 tunnin sisällä. Siinä kerrottiin, että alkuviikosta asiaa tutkitaan ja palataan asiaan. Kiinteään tarjoukseen saatettaisiin tarvita rakennesuunnittelijan kuvia, koska projektimme oli sen verran erilainen. Seuraavalla viikolla tuli sitten lisää vastauksia ja homma lähti käyntiin.

Tykkää meidän Facebook-sivusta!

Osa talotoimittajista ei edes vastaa

Se miksi Basso kivitalot jäivät niin positiivisesti mieleen, saattaa johtua myös siitä, että osa talotoimittajista ei edes vastannut meille millään lailla tai jätti muuten vain roikkumaan. Yksi toimittaja ei vastannut millään lailla, vaikka eräillä messuilla oli kiinnostunut projektista. Toinen, kenen kanssa oli messuilla hyvät ja monipuoliset keskustelut, vastasi kyllä viestiin, että palaa asiaan, mutta sitten sitä vastausta ei koskaan kuulunutkaan. Kaksi talotoimittajaa jätti myös vastaamatta täysin, mutta sitten tavattuamme myöhemmin eräillä messuilla, he olivat taas kiinnostuneita ja olivat lopulta yhteydessä. Kaiken kaikkiaan saimme seitsemän tarjousta yhdeltätoista talotoimittajalta.

Talotoimittajien tarjoukset vaihtelevat

Talotoimittajan valinta on hankalaa myös siksi, että jokaisella toimittajalla on hivenen eri tapa tehdä tarjous. Näistä seitsemästä saadusta tarjouksesta ainoastaan 3 olivat sellaisia, että niissä oli vaaditut elementit mukana talo vesikattovalmiina. Jossain oli tarjolla pelkästään runkoharkot, osassa seinät ja ikkunat, mutta ei kattoa, kolmannessa kaikki vaaditut ilman pystytystä. Tämän takia talotoimittajan valinta on haastava tehdä, koska talotoimittajien tarjouksien vertaaminen on vaikeaa.

Ota meidän Insta-tili seurantaan!

Pystyttäjän valinta

Mikäli itse talotehdas ei suoraan tarjoa pystytystä tai siihen sopivaa porukkaa, on nämä työntekijät löydettävä jostain muualta. Kävimme eri talotoimittajien näytöissä useita kertoja syksyn, talven ja vielä kevään aikana. Aloimme olla jo vakiokalustoa ja välillä tuntui, että onkohan näillä kavereille enää edes uskoa meihin, että pääsemme joskus rakentamaan. Noh, se sama usko oli ja on ollut koetuksella tässä itselläkin.

Osan näiden pystyttäjien kanssa tuli sitten juttuun erinomaisesti ja silloin tuli kyseltyä myös heidän mielipiteitään eri materiaaleista ja niiden työstövaiheista. Todellisen ammattilaisen paljastaa, lajissa kuin lajissa, se, että hän ei koskaan puhunut pahaa kenestäkään. Hän ennemmin toi esiin toisen hyvät puolet kuin toisen heikot puolet. Nämä keskustelut osaltaan auttoivat valinnassamme. Lisäksi keskustelut HoKen suunnittelijoiden kanssa hivenen haastavassa talomallissamme antoivat meille osviittaa siitä, kenet meidän kannattaa ehkä valita. Parasta näissä kaikissa vinkeissä oli se, että ne kaikki tukivat meidän lähtökohtaista toivettamme siitä, kuka olisi meidän valintamme talotoimittajaksi.

Tykkää meidän Facebook-sivusta!

Talotoimittajan valinta alkaa selvitä

Kun prosessia katsoo taaksepäin, oli talotoimittajan valinta aika lailla selvä asia alusta saakka. Oma ennakkokäsityksemme kyseisestä talotoimittajasta oli positiivinen. Muiden puheet heistä olivat positiivisia ja heidän tarjouksensa olivat kautta linjan kaikkein selkeimpiä jokaiselta rakentamisen vaiheelta. Homman kruunasi erinomainen palveluasenne asiakasta kohtaan. Lisäksi yhden toimittajan sanaton vetäytyminen projektista, kun pyysimme lisää lisätietoa rakenteista jne. pudotti lopullisten ehdokkaiden määrän kahteen.

Lopulta Lammi-Kivitalot on meidän valintamme talotoimittajaksi. Heidän palvelualttiutensa kaikissa pitkän prosessin vaiheissa oli ylivertaista muihin talotoimittajiin verrattuna. Olemme erittäin innoissamme, että meille tulee Lammi-Kivitalo.

#EkaRaksaprojekti #Jollas #Helsinki #TalotoimittajanValinta #Lammi-Kivitalot #lammikivitalo #lamminbetoni #tervetuloaelämäsikotiin #omakoti #omakotitalo #kivirakentaminen #lamminbetoni #kotimainen #avainlippu #avainlipputuote #rakentaminen #sisustaminen #sisustus #harkko #betoni #arkkitehtuuri #finnishdesign #architecture #nordicliving #nordichome #nordichouse #instahome #scandinavianhome #construction #concrete #insulatedhollowblock

Ota meidän Insta-tili seurantaan!

Tykkää meidän Facebook-sivusta!

Vastaa