Vaijerisahaus osana louhintaurakkaa

Kallion vaijerisahaus oli yksi varteenotettava tapa tehdä pihatie tontillemme. Kirvesvarsi on 4 metriä leveä ja monivivahteinen: nousua oli ensin ensimmäisen 35 metrin aikana 9 metriä ja sitten seuraavan 10 metrin aikana pudotusta 8 metriä. Vaijerisahaus oli varmasti naapuriystävällisin tapa tehdä tuo tieura, koska etanalouhinta ja kallion irtiporaus olisivat olleet äänekkäät ja pölyiset vaihtoehdot. Lisäksi vaijerisahaus antaa sileän lopputuloksen, jossa ylimääräisiä ryöstöjä ei tule.

Lähtötilanne ennen louhintaa

Kirjoituksen pääkuva kertoo, miltä kirvesvarsi näytti ennen louhintaa. Tein aikaisemmin kirjoituksenkin, miten massiivinen louhinta meillä olisi tiedossa. Värkkäsin silloin myös pienen videon, jolloin todella näkee miltä paikka näytti ennen louhintaa. Sen videon voi katsoa tästä alta.

Kuka tekee louhinnan Helsingissä?

Oikeiden tekijöiden löytäminen oli myös haastavaa. Kun itse ei ole Helsingistä kotoisin eikä tunne täältä muutenkaan rakennusalan kavereita kovinkaan hyvin, niin jostakin oli lähdettävä liikenteeseen. Niinpä soitin serkkujeni kaverille, luotettavalle pohjalaiselle maatyömiehelle. Hän neuvoi meitä kehen olla yhteydessä ja mitä kysellä. Toki hän neuvoi myös olemaan kaikkiin mahdollisiin tahoihin yhteydessä, mitä eteen tulee. Sitä kautta kokemusta kuitenkin sitten tulee ja perspektiiviä asiaan.

Näinpä tontilla kävi kesien 2018 ja 2019 välissä kymmenisen eri kaveria katsomassa louhittavaa paikkaa. Paikka näytti niin uskomattomalta, että joillakin tuli varmasti pupu pöksyyn, kun edes tarjousta ei tullut perille saakka. Noh, ei siinä mitään. Loppupelissä siinä oli muutama kaveri mukana karkeloissa. Yksi tärkeä tekijä, joka ratkaisi louhinnan Suomen Räjäytyslouhinnan puolelle, oli vaijerisahaus, jonka tulisi toteuttamaan tohmajärveläinen Pentti Pyöriäinen Kaivu ja Kuljetus Pyöriäinen Ky:ltä.

Vaijerisahaus vaatii ison pohjatyön

Jotta vaijerisahaus voidaan aloittaa, pitää ensin tehdä massiiviset pohjatyöt. Maat pitää luonnollisesti kuoria päältä pois ja löytää paikka, mistä vaijerisahausta varten porattavat vaakareiät voidaan porata. Meidän tapauksessamme vaakareiät olivat 45 metriä pitkät, joten tarkkana sai olla.

Vaakaporauksen teline_002
Tältä telineetä porattiin 45 metriä pitkät vaakareitä, jotta vaijerisahaus voitiin tehdä.

Kun vaakareiät on sahattu, viedään timanttivaijeri läpi tehdystä reiästä ja tuodaan toinen pää takaisin lähtöpisteeseen. Vaijerisahaus tapahtuu siten, että timanttivaijeri kiristyy sahauksen aikana ja tätä kautta kallio leikataan auki. Kallion muodosta ja koosta riippuen vaijerisahaus sitten ottaa oman aikansa.

Meidän tapauksessamme poratut vaakareiät olivat lähes tuplasti pidempiä kuin joita Pentti on aikaisemmin tehnyt. Näin ollen sahaus tehtiin huolellisesti ilman kiirettä, jotta ulosmenoreikä olisi halutulla kohdalla. Meillä tämä onnistui paremmin kuin hyvin ja reiät löytyivät juuri sieltä mistä pitikin. Sitten piti tosiaan laittaa vaijeri laulamaan.

Vaijerisahaus ja timanttivaijeri
Työmaakontin ikkunasta voi katsoa kuinka ylhäältä tulee vaijeri kohden.

Timanttivaijeri kiitää kovaa vauhtia

Vaijerisahauksessa timanttivaijeri kiertää huikeaa vauhtia ympäri kallion. Pentti Pyöriäinen kertoi, että vauhtia on noin 30 m/s eli noin 108 km/h. Siksi vaijerin välittömään läheisyyteen ei missään nimessä kannata tai saa mennä. Jos vaijeri sattuisi menemään poikki, voitte vain kuvitella mitä vapaaseen liitoon pääsevä vaijeri tekisi ihmisellä tuossa vauhdissa, jolloin kalliokin leikkaantuu. Siksi turvallisuus otettiin äärettömän suurella prioriteetilla esille.

Parasta kuitenkin tässä vaiheessa antaa Pentin itsensä kertoa, kuinka vaijerisahaus alkoi hänen toimestaan Suomessa ja millainen paikka tämä oli hänen mielestään tehdä.

#EkaRaksaprojekti #Jollas #Helsinki #Vaijerisahaus #Sahauslouhinta #KaivuJaKuljetusPyöriäinen #Louhinta #SuomenRäjäytyslouhinta #Maatyöt #Maavaliot

Vastaa