Anturavalu aloittaa talonrakentamisen

Anturavalu oli iso henkireikä meidän projektissamme. Pitkän kaivamisen, louhinnan, putkien laittamisen ja ties minkä jälkeen viimein mentiin rakentamisessa ylöspäin. Anturavalun aloittaminen tarkoitti samalla, että pitkään jatkuneet maatyöt olivat viimein ohi. Haastavalla kalliotontilla se vaan on niin, että maatöitä tulee keskivertoa enemmän. Mutta kuten louhintamiehet tuppasivat sanoa, että kyllähän joka ukko talonsa pellolle rakentaa.

Anturavalu vielä huhtikuussa

Kun aprillipäivänä tuli otettua alla oleva kuva, ei ihan ensimmäisenä tullut mieleemme, että anturavalu ehditään tehdä vielä huhtikuussa. Suuri osatekijä siihen oli varmasti myös se, että varsinainen tekijä talolle puuttui vielä tässä vaiheessa. Neuvotteluja oli toki käyty osan kanssa jo toista vuotta jollain tasolla ja joitakin uusia tuttavuuksia oli tavattua edeltävillä viikoilla, mutta mitään ei ollut lukittu vielä. Tekijä kuitenkin löytyi ja varmistui vain viikkoa myöhemmin.

LammiTassu anturamuotit

LammiTassu anturamuotit tulivat tiluksille maanantaiaamuna huhtikuun 27. päivänä. Emme vielä silloinkaan kuvitellut, että anturavalun voisi tehdä vielä huhtikuussa. Onneksi sorapeti oli kuitenkin hyvässä kunnossa, joten tekijöiden mielestä ei ollut mitään ongelmia aikataulun kanssa.

Eikä siinä sitten mennyt kuin kuusi tuntia ja LammiTassu anturamuotit olivat paikoillaan. Pari palaa puuttui vielä tuossa vaiheessa, mutta iso kuva oli kunnossa. Anturavalu voisi siis todellakin olla huhtikuussa. Seuraavana päivänä ne pari puuttuvaan palasta löysi paikalleen ja kaikki olisi valmista, jotta anturavalu voidaan toteuttaa.

Valupäivän sää tarjosi kaikkea

Valupäivänä, keskiviikkona 29.4.2020, Suomen sää tarjosi kaikkea mahdollista. Anturavalun aloitus oli aamupäivän puolella ja taivaalta tuli räntää. Hetkiä myöhemmin se muuttui vielä lumeksi ennen kuin vesi korvasi kaiken. Ensimmäinen 5 kuutiota meni siis kohtuullisen kurjassa säässä, mutta kun viimeinen 8 kuutiota tuli toisen auton kautta hivenen ennen puoltapäivää, alkoi sade vähitellen loppumaan ja aurinko pilkottamaan.

Reilu puoli tuntia ja anturavalu oli puoliksi tehty ja uusi auto tarvittiin paikalle.

Anturavalu oli nopeasti hoidettu

Anturavalu sujui lopulta erinomaisesti eikä mitään ongelmia ollut. Anturavalu on lopulta aika helppo nakki eikä siinä oikein yllätyksiä voi edes tulla. Meillä Kalle Urho Oy toimitti 13 kuutiota betonia kahdella autolla 90 minuutissa. Onneksi Ruduksen Roihupellon asema on kohtuullisen lähellä, joten siinä ei tarvitse edes ruuhkissa seistä ja odotella tontille pääsyä.

Anturavalo aloittaa rakentamisen ylöspäin. Kun anturavalu alkaa, tulee hyvä fiilis siitä, että viimein meille alkaa nousemaan talo. Anturavalu on helppo prosessi.
Kuvan etuosassa näkyy, miltä betoni näyttää ennen vibraa verrattuna taakse ja oikealle ylös.

Kun tehdään anturavalu tai mikä tahansa valu, on vibran käyttö erittäin tärkeä prosessi kokonaisuudessa. Vibran avulla ilmakuplat poistuvat betonista pois. Näin ollen betoni muuttuu tasaisemmaksi ja saa paremman koostumuksen, koska ilmakuplat on poistettu.

Teimme myös lyhyen videon, jossa näkyy, miten anturavalu sujui. Tässä alla katsottavissa tämä lyhyt video tutulla soundilla.

Eka Raksaprojekti – Anturavalu 29.4.2020

#EkaRaksaprojekti #Jollas #Helsinki #Anturavalu #LammiTassu #RakennuspalveluKiesilä #Betoni #Valu #KalleUrho #KaikkiHyvin

Vastaa